news feed

Dec 9: Saffraneriet

Så här i saffranstider så tänkte vi att det kanske kan passa med lite kuriosa om just saffran, och vår användning av kryddan i bryggeriet/destilleriet.

Saxat från Wikipedia: ”Saffran, som kommer från pistillmärken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kg torkad saffran.”

– Första året vi använde oss av saffran var till 2017 års upplaga av Lusse Lelle. Då bryggde vi 8000L där merparten såldes på Systembolaget. Succén var ett faktum. Folk gick bananas – både de som gillade den och hatade den.

– Året därpå tyckte vi att saffran även kunde funka i ett sommaröl tillsammans med passionsfrukt, så då föddes Lucifer. 6000L blev det bryggt. Och den julen kunde vi inte matcha Systembolagets pristak på julöl och släppte därför färre flaskor, då i det exklusiva sortimentet. Även detta året bryggde vi 8000L. Dock kompletterade vi utbudet med 2000L av lillkillen Lusse Lille som, förutom alkoholhalten på 3,5% istället för 6,5%, har samma recept som Lusse Lelle. Båda med 0,1g saffran per liter.

– 2019 ökade Systembolaget pristaket och vi slog på den stora saffranstrumman och bryggde 20000L av Lusse Lelle och 2000L av Lusse Lille. Merparten av Lusse Lelle sålde slut på 10 dagar på Systembolaget och blev därför direktkvalad till årets julölslansering. Vi var glada. Även till denna sommaren gjordes 2000L av Lucifer, som innehåller ungefär halva saffransmängden jämfört med Lusse Lelle.

– Med tanke på hur 2020 har varit så vågade vi inte brygga lika mycket Lusse Lelle i år, så det blev bara 16000L. Däremot bryggde vi 4000L Lusse Lille och utökade även vår ”saffransserie” med en saffranskryddad vildsprit kallad Grosse Lelle. Grosse Lelle har vi gjort drygt 300L av och i varje 50cl-flaska finns det 0,5g saffran.

– Lusse Lelle börjar sina på Systembolaget och med en produktionstid på 8-9 veckor för varje flaska, så blir det svårt att hinna klämma ut mer innan julen är slut. Även Grosse Lelle går åt som saffran i lussebullebageriet, men den kommer så klart också åter nästa år!

– Detta året har vi använt 2,2kg saffran och inte en enda lussebulle har vi hunnit baka.

Några frågor på ämnet saffran? Vad händer nästa år? Blir det någon ny saffransprodukt? Ska vi göra mer eller mindre av respektive nuvarande produkt?
Vi har ingen aning! Men vi glada för saffran i alla fall!

Vi önskar er alla en Gul Jul! 💛

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.